Saturday, 22 July 2017

Contoh-contoh diagram.


             Disini ada contoh2 diagaram untuk dijadilan panduan untuk peminat-peminat crochet.








     Diagram-diagram seperti ini jika dikait dan dicantumkan akan menghasilkan crochet yang cantik. Daripada diagram seperti ini akan dapat dihasilkan menjadi alas meja, alas almari, alas katil serta lainnya yang cantik mengikut warna benang yang disukai.


Crochet Alas Meja Purple


      Assalamualaikum... salam hari Sabtu yang berbahagia ini, semoga teman-teman sihat hendaknya. Kali ini saya nak share pula mengenai crochet yang dah lama terbengkalai. Baru sekarang dapat disiapkan kembali. Bukan apa sibuk siapkan tempahan kepunyaan customer dulu. Jom nengok hasilnya...


     Sebenarnya saya buatkan alas meja ni tak ada pun diagram, cuma lihat contoh yg dah siap dan main agak0agak saja. Alhamdulillah menjadi juga akhirnya.


       Hanya lima kuntum bunga sahaja di tengahnya yang timbul. Alas meja ni taklah begitu besar, cukup untuk meja kopi je...


     Saya gabungkan menggunakan warna benang purple, sedikit warna hijau, serta warna putih.
      Jika ada yang berminat bolehlah buat tempahan mengikut warna pilihan yang disukai anda.


Wednesday, 19 July 2017

Crochet chair back



     Assalamualaikum...

      Salam bahagia semua teman2 blogger... semoga anda semua sihat sejahtera hendaknya.
Kali ini saya ingin kongsikan hasil crochet saya baru2 ini, tempahan dari seorang kawan mengenai alas chair back.



      Warna yang menjadi pilihannya ialah merah dan pink colour. Digabungkan dengan sedikit warna kuning, warna hijau dan warna putih.



      Selain dari bunga ini boleh juga digantikan dengan bunga-bunga crochet yang lain.



      Jumlah semuanya 5 helai. So... semoga customer saya ini berpuas hati dengan hasil kerjatangn saya yang tak seberapa ini.


Tuesday, 4 July 2017

Crochet penutup balang kuih lagi


        Assalamualaikum wrh... wbr...

    Bersua lagi di entri kali ini, dah lama rasanya saya tak mengupdate blog ni. Masih lagi kita berada di bulan syawal ini. Saya mengambil kesempatan mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri, mohon maaf zahir dan bathin.
     Kali ini saya share mengenai crochet penutup balang kuih. Biasa lah kalau raya kan nak juga kita buatkan kelainan untuk balang kuih raya. Macam-macam boleh dihias untuk mencantikkan balang kuih raya.


     Kali ini saya kaitkan bunga yg berwarna purple untuk penutup balang.



               Saya gunakan campuran warna purple, hijau untuk daunnya, warna purple muda dan sedikit warna kuning untuk tompok bunganya.


Tuesday, 14 February 2017

Diagram Grany Square


           Assalamualaikum wrh... wbr...

    Bersua lagi dientri kali ini, semoga anda berbahagia selalu. Kali ini saya ingin poskan mengenai diagram grany square yang mudah untuk dikait. Untuk mengait menggunakan diagram ini kita boleh gunakan benang bulu kambing atau benang yg jenis kecil menggunakan saiz jarum yang bersesuaian dengan saiz benang yang digunakan.




















    
       Dengan diagram yang ada ini kita boleh mengait untuk dijadikan alas meja, penutup tv atau chairback kusyen dan sebagainya. Kita hanya perlu kreatif sahaja untuk mencantumkan hasil crochet mengikut diagramnya tersendiri. Semoga dapat membantu teman-teman yg mencari idea untuk mengait.


Monday, 6 February 2017

Crochet Penutup Balang Kuih


      Assalamualaikum... salam bahagia.

    Bersua lagi di entri kali ini. Semoga anda semua berbahagia selalu. Kali ini untuk peminat2 crochet, kali ini saya entrikan mengenai crochet penutup balang kuih. Kalau time raya mesti kawan-kawan semua mencari idea bagaimana cara untuk menghias untuk mencantikkan balang kuih anda. Ada yang menggunakan sulaman reben, kain perca, manik dan macam2 asesories untuk mencantikkan balang kuih.



                Ini salah satu bunga crochet yang saya gunakan utk balang kuih. Banyak lagi cara mengait bunga dengan pelbagai warna mengikut pilihan dan patern bunga untuk menghiasi balang kuih ini. Bukan sahaja untuk balang kuih plastik, untuk balang kaca terpakai juga kita boleh hiaskan dengan bunga crochet ini...



              Bunga crochet ni, bila dah diletakkan kat balang. Cantikkk.... pulak kelihatan.


      Jadi...kalau ada yang beminat bolehlah hubungi saya. Boleh buat tempahan mengikut warna pilihan anda. Jadi nantikan projek crochet saya seterusnya....




Sunday, 8 January 2017

Crochet Cover Kotak Tisu Biru


           Assalamualaikum wrh... wbr...

   Salam bahagia teman-teman semua, semoga bahagia hendaknya. Kali ini saya postkan mengenai cover kotak tisu lagi, tapi kali ini berwarna biru pula.


     Paternnya masih lagi seperti yang sebelumnya, tapi bunganya sahaja yang berlainan. kali ini bunganya saya gabungkan dua colour iaitu warna biru mudan dan biru tua. Untuk tompok bunganya saya gunakan sedikit benang berwarna oren.
 

     Cover kotak tisu ini atas permintaan dari seorang customer dan mudah-mudahan ia nya berpuas hati dengan hasil kerjatangan saya ini.
 

    Ini sudut pandangan dari sisi. Jika ada yang berminat boleh whatsup saya.

 

Tuesday, 3 January 2017

Crochet Doily


           Assalamualaikum... 

     Berjumpa lagi di entri kali ini, semoga teman-teman semua sukses selalu. Kali ini saya entrikan mengenai crochet doily pula. Ini adalah permintaan dari seorang customer yang mahukan crochet doily. 




     Crochet doily ini saya gunakan benang bulu kambing berwarna putih. Jumlahnya 6 helai. Jika teman-teman ada yang berminat bolehlah hubungi saya. Jumpa lagi.