Sunday, 5 November 2017

Cara Mengait Patern Strawbery Stitch


          Assalamualaikum sahabat semua...

    Bersua lagi kita kali ini. Semoga pengunjung blog Diela Crochet sihat2 sahaja. Kali ini saya ingin sharekan mengenai cara mengait patern strawbery stitch. Biasanya crochet strawbery ini kita boleh menghasilkan beg, dompet kecil, sarung botol air, sarung pasu bunga dan sebagainya lagi. Terpulang kepada creativiti masing-masing untuk menghasilkan barangan tersebut.


Cantik...kan jika dilihat hasilnya.






      Ini diagram cara mengait patern strawbery stitch. Semoga dapat difahami dengan jelas cara mengaitnya dan semoga bermanfaat kepada semua peminat2 cochet.



Tuesday, 24 October 2017

Crochet Alas Meja lagi


         Assalamualaikum...

   Bertemu lagi di entri kali ini, semoga anda semua sihat2 sejahtera bersama insan yg tersayang.

   Kali ini saya entrikan mengenai crochet alas meja yang ditempah oleh seorang customer. Rasanya sebelum ni anda pun pernah lihat alas meja ini.


    Kali ini, alas meja berwarna pink colour. Ini pilihan warna dari customer. Katanya tak mahu warna dasarnya putih kerana dikhuatiri cepat kotor, jadi saya gunakan benang warna pink digabung pula dengan colour merah keunguan.


     Di  tengah kelopak bunganya saya letak manik supaya kelihatan nampak tompok bunganya.


     Ini close up gambar kuntuman bunga crochet dari dekat. Jika anda ingin membuat tempahan boleh whatsup saya, gabungan warna boleh dipilih mengikut pilihan anda sendiri.


Friday, 20 October 2017

Crochet bunga matahari


       Assalamualaikum... 

     Kali ini saya entrikan mengenai crochet bunga matahari pula, sebenarnya crochet ini untuk dijadikan cushion cover. Ini bahagian hadapannya dulu. Nanti saya akan siapkan bahagian belakangnya pula.


     Kali ini saya gabungkan benang berwarna kuning, hijau, putih serta hitam.


    Bila sudah siap cushion cover nanti saya akan tunjukkan kembali.


Saturday, 14 October 2017

Santai mengait bersama rakan-rakan sehobi.


             Assalamualaikum... selamat malam semua, semoga teman-teman semua sihat2 sahaja hendaknya.

    Hari ni saya rasa happy sangat kerana dapat bersantai2 mengait bersama otai2 serta teman2 yang sehobi dengan saya. Ternyata hobi mengait serta knitting ini masih mempunyai ramai peminat.




     Tak rugi join program seperti ini, selain dapat mengeratkan silaturrahim, Dapat juga bertukar2 fikiran serta idea-idea tentang seni krochet dan knitting.


            Firstime belajar knitting, bermula dari zero, alhamdulillah dapat juga kaut ilmunya dari otai knitting Kak Halida.


          Tak bawa benang dan senjatanya, boleh beli dari pembekal benang Vivian. Macam2 jenis benang ada dijual. Berbinau juga mata ni bila tengok benang2 tu semua.


      Masing-masing khusyuk mengait tak pandang kiri kanan dah.


          Masing-masing sedang mendengar taklimat dari salah sorang wakil Team Selangor.




              Sibuk mengait kopiah... akhirnya selesai jugak siapkan sehelai kopiah.


     Alhamdulillah... rezeki, dapat saguhati dari pihak penganjur. Terima kasih Crochet Knit Team sudi anjurkan program seperti ini. Semoga ilmu yg diberi akan bermanfaat buat kami yang hadir.


Wednesday, 11 October 2017

Crochet untuk cover kusyen


          Assalamualaikum...

     Selamat petang teman-teman semua, semoga anda semua sihat2 sahaja hari ini.

     Kali ini saya sharekan mengenai crochet untuk cover kusyen lagi, tetapi bunga yang berlainan pula. Mungkin ada diantara anda yang ingin menjadikan contoh atau idea untuk mengait.


      Warnanya kali ini saya gabungkan warna  merah, pink, hijau serta putih. Hanya bahagian depannya dahulu. Nanti disambung mengait bahagian belakangnya pula.


       Insyaallah... nanti jika sudah menjadi sebiji bantal kusyen yg lengkap saya akan update kan kembali.




Saturday, 23 September 2017

Crochet Alas Meja lagi


               Assalamualaikum semua pengunjung blog Diela Crochet, semoga anda semua berbahagia selalu. 

    Dah lama juga saya tak mengupdate hasil2 crochet saya. Biasalah mood sering kelaut je... kerajinan pun tak selalunya datang, jadi bersawanglah blog ini tidak berupdate.

     Kali ini saya entrikan hasil crochet saya mengenai alas meja lagi.


                       Crochet alas meja kali ini saya gabungkan antara warna pink tua, pink muda, putih serta sedikit warna hijau sebagai daunnya. Ianya berbentuk 4 persegi.


                Alas meja ini memang sesuai untuk meja kopi, ianya tidakla begitu besar.


     Sekiranya ada yang ingin menempah, boleh disesuaikan dengan kebesaran yg dikehendaki dan mengikut warna pilihan yang diinginkan.


Saturday, 22 July 2017

Contoh-contoh diagram.


             Disini ada contoh2 diagaram untuk dijadilan panduan untuk peminat-peminat crochet.








     Diagram-diagram seperti ini jika dikait dan dicantumkan akan menghasilkan crochet yang cantik. Daripada diagram seperti ini akan dapat dihasilkan menjadi alas meja, alas almari, alas katil serta lainnya yang cantik mengikut warna benang yang disukai.


Crochet Alas Meja Purple


      Assalamualaikum... salam hari Sabtu yang berbahagia ini, semoga teman-teman sihat hendaknya. Kali ini saya nak share pula mengenai crochet yang dah lama terbengkalai. Baru sekarang dapat disiapkan kembali. Bukan apa sibuk siapkan tempahan kepunyaan customer dulu. Jom nengok hasilnya...


     Sebenarnya saya buatkan alas meja ni tak ada pun diagram, cuma lihat contoh yg dah siap dan main agak0agak saja. Alhamdulillah menjadi juga akhirnya.


       Hanya lima kuntum bunga sahaja di tengahnya yang timbul. Alas meja ni taklah begitu besar, cukup untuk meja kopi je...


     Saya gabungkan menggunakan warna benang purple, sedikit warna hijau, serta warna putih.
      Jika ada yang berminat bolehlah buat tempahan mengikut warna pilihan yang disukai anda.


Wednesday, 19 July 2017

Crochet chair back



     Assalamualaikum...

      Salam bahagia semua teman2 blogger... semoga anda semua sihat sejahtera hendaknya.
Kali ini saya ingin kongsikan hasil crochet saya baru2 ini, tempahan dari seorang kawan mengenai alas chair back.



      Warna yang menjadi pilihannya ialah merah dan pink colour. Digabungkan dengan sedikit warna kuning, warna hijau dan warna putih.



      Selain dari bunga ini boleh juga digantikan dengan bunga-bunga crochet yang lain.



      Jumlah semuanya 5 helai. So... semoga customer saya ini berpuas hati dengan hasil kerjatangn saya yang tak seberapa ini.


Tuesday, 4 July 2017

Crochet penutup balang kuih lagi


        Assalamualaikum wrh... wbr...

    Bersua lagi di entri kali ini, dah lama rasanya saya tak mengupdate blog ni. Masih lagi kita berada di bulan syawal ini. Saya mengambil kesempatan mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri, mohon maaf zahir dan bathin.
     Kali ini saya share mengenai crochet penutup balang kuih. Biasa lah kalau raya kan nak juga kita buatkan kelainan untuk balang kuih raya. Macam-macam boleh dihias untuk mencantikkan balang kuih raya.


     Kali ini saya kaitkan bunga yg berwarna purple untuk penutup balang.



               Saya gunakan campuran warna purple, hijau untuk daunnya, warna purple muda dan sedikit warna kuning untuk tompok bunganya.


Tuesday, 14 February 2017

Diagram Grany Square


           Assalamualaikum wrh... wbr...

    Bersua lagi dientri kali ini, semoga anda berbahagia selalu. Kali ini saya ingin poskan mengenai diagram grany square yang mudah untuk dikait. Untuk mengait menggunakan diagram ini kita boleh gunakan benang bulu kambing atau benang yg jenis kecil menggunakan saiz jarum yang bersesuaian dengan saiz benang yang digunakan.




















    
       Dengan diagram yang ada ini kita boleh mengait untuk dijadikan alas meja, penutup tv atau chairback kusyen dan sebagainya. Kita hanya perlu kreatif sahaja untuk mencantumkan hasil crochet mengikut diagramnya tersendiri. Semoga dapat membantu teman-teman yg mencari idea untuk mengait.